ΤΥΠΑΤΕ: Περί «διολίσθησης» στο δίλημμα: «ξαφνικός θάνατος» ή βάζουμε χέρι στον ΕΛΕΜ PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 11 Φεβρουάριος 2013 12:26

Οι παραπάνω όροι σε εισαγωγικά είναι παρμένοι από πρόσφατο δημοσίευμα της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για το Ταμείο Υγείας, αλλά εδώ χρησιμοποιούνται με άλλο νόημα βάζοντας στο τραπέζι και τη διάσταση της υφαρπαγής των αποθεματικών του ΕΛΕΜ. Στο άρθρο της η ΣΥΣΠ με τον όρο «διολίσθηση» εννοεί προς τον ΕΟΠΥΥ (που υποτίθεται ότι θέλουμε οι άλλοι, πλην αυτών, εξ ού και αποκαλούμαστε … εργοδοτικοί!) και με τον «ξαφνικό θάνατο» εννοεί το βίαιο κλείσιμο του ΤΥΠΑΤΕ, σε περίπτωση συνολικής απόρριψης της προσφυγής μας από το δικαστήριο. Ας δούμε, όμως, πώς παίζεται το θέμα της διολίσθησης.

Η καθαρή θέση του Ταμείου Υγείας γίνεται αρνητική, αν ξεχωρίσουμε τα κεφάλαια των Λογαριασμών του ΕΛΕΜ και ΕΛΑΤ από το ενεργητικό του ΤΥΠΑΤΕ και εφ’ όσον δεν πληρώσει η ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Για εμάς, τα μέλη του ΤΥΠΑΤΕ, είναι μεν σαφές ότι οι Λογαριασμοί αυτοί είναι ανεξάρτητοι από το ΤΥΠΑΤΕ, όμως οι τρίτοι, πιστωτές του ΤΥΠΑΤΕ, δεν παύουν να είναι διασφαλισμένοι, αφού η καθαρή θέση που απεικονίζεται λογιστικά περιλαμβάνει και τα αποθεματικά του ΕΛΕΜ. Κάθε μήνα που περνάει η καθαρή θέση του ΤΥΠΑΤΕ, απομονωμένου όπως θεωρούμε από τον ΕΛΕΜ, θα γίνεται περισσότερο αρνητική. Ο μόνος τρόπος να καλύψει το ΤΥΠΑΤΕ τις υποχρεώσεις του θα είναι να βάλει χέρι στα αποθεματικά του ΕΛΕΜ. Κάθε μήνα που περνάει διολισθαίνουμε προς αυτή την εξέλιξη, αποδεκτή ή επιθυμητή για ορισμένους, αλλά όχι αποφασισμένη από τους συναδέλφους, μέλη του ΤΥΠΑΤΕ, σε ΓΣ.

Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο την απόφαση του δικαστηρίου, μήπως και αυτή μας ανακουφίσει. Το έχουμε ξαναπεί, μόνο η δική μας η δράση ανατρέπει πολιτικές και αποφάσεις δικαστηρίων. Από τα αστικά δικαστήρια μην περιμένουμε θετική εξέλιξη, που ακόμα και αν έρθει προσωρινή ανάσα θα δώσει στο Ταμείο. Έτσι κι αλλιώς τα δικαστήρια δουλεύουν για την κυβερνητική πολιτική, είτε κατοχυρώνεται με τους νόμους της είτε όχι. Έχει χαθεί ακόμα και η ίδια η έννοια της αστικής δικαιοσύνης περί του επείγοντος και των προσωρινών μέτρων. Το δικαστήριο, με την καθυστέρησή του, στην ουσία αρνείται να βγάλει απόφαση. Αρνείται, γιατί απλά βγάζει το δικαστή από τη «δυσάρεστη» θέση να επιφέρει αυτός με την απόφασή του τον ξαφνικό θάνατο του ΤΥΠΑΤΕ. Δουλεύει ο χρόνος γι αυτόν.

Εμείς όμως τι κάνουμε; Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΣΠ ροκανίζουν και αυτές το χρόνο, αφήνοντας με τη διολίσθηση το χρόνο να δημιουργήσει το δίλημμα «ξαφνικός θάνατος ή βάζουμε χέρι στον ΕΛΕΜ», άλλες επενδύοντας στο πρώτο μέρος του διλήμματος και άλλες στο δεύτερο. Η κατάσταση, όμως, δεν πάει άλλο. Πρέπει να πάμε άμεσα σε Καταστατική Γενική Συνέλευση με θέμα το μέλλον του ΤΥΠΑΤΕ και τις συνεπαγόμενες καταστατικές αλλαγές. Κάθε καθυστέρηση είναι πλέον επικίνδυνη.

Επιπλέον πρέπει και η ΟΤΟΕ να αναλάβει τις ευθύνες της. Πώς εννοούν το Ενιαίο Ταμείο Υγείας των Τραπεζοϋπαλλήλων, χωρίς το ΤΥΠΑΤΕ, αφού το αφήνουν στο έλεος της μοίρας και της Πειραιώς;  Γιατί δεν προχωρούν στην ενοποίηση των αυτοδιαχειριζόμενων ΝΠΙΔ, ΤΥΠΑΤΕ - ΤΥΠΕΤ και Τράπεζας Ελλάδος, ώστε να δοθεί χρόνος και στο ΤΥΠΑΤΕ; Γιατί οι παρατάξεις ΔΗΣΥΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΣΠ τους αφήνουν στο απυρόβλητο;

Επανερχόμαστε...